Česta Pitanja

Najveći benefit jeste da jednokratna ambalaža postaje reciklabilna sa svim svojsvtima biorazgradivosti i kompostabilnosti, jer nema tradicionalni plastični film.

Statistički najviše plastike se deponuje u okeane, zatim reke, jezera, polja i zelene površine. U proseku, dnevna količina od 2.000 punih kamiona plastike završava u prirodi.

Podaci govore da, na globalnom nivou oko 46% plastičnog otpada završi na deponiji, od toga 22% ostaje da se razlaže na deponiji, 15% se sakuplja za reciklažu, dok se nešto manje od 9% reciklira.

Reciklaža igra vrlo bitnu ulogu u očuvanju i zaštiti životne sredine, jer se tako čuvaju prirodni resursi i doprinosi cirkularnoj ekonomiji. Otpad postaje ponovni resurs za proizvodnju i time se postiže “zero waste”.

Opšta definicija cirkularne ekonomije se može opisati kao:

 • Održivo upravljanje resursima koji su ograničeni
 • Maksimiziranje korišćenja reciklabilnih resursa
 • Minimalizovanje otpada i pretvaranje otpada u resurse


Drugim rečima, linearnu ekonomiju pretvaramo u cirkularnu, koja može više puta, na već uloženim vrednostima i resursima da pravi ponovnu vrednost.

Linearna ekonomija je tradicionalni pristup proizvodnji i korišćenju: eksploatacija resursa, proces stvaranja, distribucija – odnosno raspodela, potrošnja, i na kraju otpad kojim se ovaj proces linearno završava.

Pod zero waste, politikom bez otpada, smatramo da sve treba iskoristiti u potpunosti u svakoj fazi životnog veka proizvoda. Otpad kao finalna stanica iskorišćenog, odnosno potrošenog proizvoda je početak i rođenje novog.

WBBC (water based barrier coating) je premaz na bazi vode od prirodnih polimera koji se premazuje preko sloja papira, i čine ga otpornim na vodu i masnoću, dok poboljšava ukupnu strukturnu čvrstoću kartona/papira. Barierni premaz na bazi vode je jedina i najuspešnija opcija barijere bez plastične obloge, odnosno smole koja trenutno čini 34% ukupnog tržišta plastike.

U proseku se godišnje proizvede 430 miliona tona plastike od čega 285 miliona iskorišćeno za jednokratnu odnosno kratkoročnu konzumaciju.

Nemoguće je reciklirati jer se plastični film (PET/PE) ujedinjuje sa papirom, pre procesa proizvodnje tradicionalne jednokratne ambalaže. Nakon odlaganja iskorišćene ambalaže u najboljem slučaju će biti zapaljena, a u najgorem odložena da se razgrađuje narednih 50 godina, jer je nemoguće odvojiti papir od plastičnog filma i tako razvrstati reciklabilne materijale. Zato reciklabilne jedinice apriori ne prihvataju reciklažu tradicionalne papirne čaše sa plastičnim filmom da recikliraju, jer ne idalje ne postoji tehnologija koja bi odvajala ove materijale.

To je isto jedan od većih benefita BioHub čaša, jer naši korisnici imaju mogućnost prodaje reciklabilnog odpada nakon njegove upotrebe.

Najpogodnija je ponovna upotreba čaša, posuda, kesa, činija itd., time smanjujemo negativnan uticaj na okruženje. Kako je to u praksi teško ostvarivo, gotovo nemoguće, najadekvativnija solucija bi bila korišćenje ekoloških supstituta kao što su:

Biorazgradive,reciklabilne, kompostabilne, ambalaže bez plastike

Reciklirane ambalaže

Upravo tako, naša misija je da ponudimo svima ekološke proizvode za jednokratnu, kratkoročnu upotrebu i tako svaki konzument doprinosi očuvanju planete.

WBBC se sastoji od četiri elementa:

 • Fillers (Punila) – kalcium karboant, kaolin ili talk – poboljšavaju preformanse WBBC proizvoda
 • Natural additives (Prirodni dodaci) – poboljšavaju funkcionalnost i efikasnost WBBC proizvoda
 • Binders (Veziva) –Tačnije leteks koji se koristi za stvaranje veziva je jedna od bitnijih komponenti, kako hemijski sastav definiše efikasnost, kvalitet i svojstva WBBC proizvoda
 • Water (Voda) – ključni sastojak čija je uloga određivanje preformansi i efikasnosti proizvoda.

Kombinacijom gore navedenih elemenata prave se fektivni hidrofobni proizvodi.

Glavne prednosti su:

 • Proizvod je bez plastike
 • Smanjenje upotrebe PE/PET naftne plastike u jednokratnim ambalažama
 • Reciklabilnost
 • Biorazgradivost
 • Kompostabilnost
 • Očuvanje prirode i zaštita životne sredine

Mane:

 • Tehnologija koja je u razvoju
 • Ustaljeno tržište proizvoda sa komponentama plastike. WBBC je promena kojoj se treba prilagoditi, sa ciljem očuvanja životne sredine
 • Cenovno skuplji supstitut i njegova proizvodnja, tako i prodajna cena proizvoda

Benefite imaju pravna lica uštedom troškova, podstičući promociju reciklaže i zauzvrat pomažući razvijanje WBBC proizvoda da postanu glavni supstituti.